Bedrijven die alleen Bitcoin accepteren als betaalmiddel
Zoals eerder vermeld is Bitcoin erg aantrekkelijk voor oplichters vanwege de anonimiteit en het feit dat de transactie onomkeerbaar is en niet traceerbaar. Je betaling is heel makkelijk weg te sluizen. Let er dus op als een webwinkel alleen Bitcoin accepteert als betaalmiddel.

Bedragen onder de 10 euro
Het kopen van kleine relatief kleine bedragen is onvoordelig voor zowel de verkopende partij als de partij die koopt. Daarbij komt ook nog kijken dat er bij kleine transactie niet streng wordt gekeken naar kleine transacties, ook worden deze vrij snel verwerkt. De controle wordt strenger naarmate het bedrag groter wordt.

Let op de omschrijving
Wanneer een iDeal-transactie wordt aangemaakt kan je gelijk zien waar het geld naartoe gaat. Hier moet de partij te zien zijn waarmee je verwacht de iDeal-transactie te verrichten. De meeste partijen die iDeal aanbieden werken met een betaalprovider (PSP) die de betalingen verwerkt. In dit geval zal de betaalprovider naar voren komen als partij waarmee je de iDeal-betaling, en staat de webshop in de beschrijving. Op de website van de DNB is een lijst met betaalproviders te vinden die bezitten over een vergunning. Lijst van betaalproviders met vergunning DNB.

Ransomware
Ransomware is een virus die ervoor zorgt dat je computer vergrendelt wordt, waardoor je deze niet meer kan gebruiken. Wat veel gebeurt is dat de slachtoffers dan gevraagd wordt te bellen naar een bepaald nummer met iemand aan de andere kant van de lijn die zich voordoet als een Microsoft medewerker. Zijn zullen vragen voor een kleine betaling van ongeveer 10 euro, maar terwijl jij denkt Microsoft te betalen, koop je in werkelijkheid Bitcoin. De Nederlandse Politie heeft een site opgezet waar je meer informatie over ransomware kunt vergaren. Verder hebben Europol en Kaspersky een website gemaakt waar verschillende decryptiesleutes opstaan voor verschillende virussen. Deze pagina is te vinden op https://www.nomoreransom.org.

Heeft u het antwoord gevonden?