Chantage

Wees op je hoede voor chantagepogingen waarbij vreemden je bedreigen en om Bitcoins vragen. Vaak verstuurt de oplichter een e-mail waarin hij of zij beweert dat je computer gehackt is, en middels een extern desktopprotocol (RDP) de controle over jouw pc heeft. De afzender zegt dat er een keylogger is geïnstalleerd en dat je webcam beelden heeft opgenomen waarvan je liever niet hebt dat bekenden ze zien. De afzender biedt twee opties: betaal Bitcoin om het materiaal te laten vernietigen, of je betaalt niets. In dat laatste geval zouden de beelden naar al je e-mailcontactpersonen worden verzonden en worden verspreid op social media. Oplichters gebruiken gestolen e-maillijsten om duizenden tegelijk op te lichten.

Neppe beurzen

Naarmate de populariteit van Bitcoin is toegenomen, willen steeds meer mensen het hebben. Helaas maken kwaadwillende mensen hier misbruik van door het opzetten van neppe Bitcoin-beurzen. Deze neppe beurzen misleiden de gebruikers door extreem concurrerende marktprijzen aan te bieden. Door de gemakkelijke toegang tot de beurs, en de lage prijzen, denken de gebruikers dat ze een gouden deal sluiten. Zorg er dus voor dat je een betrouwbare beurs gebruikt voor het kopen of verkopen van Bitcoin.

Gratis weggeefacties

Vanwege de virale aard van de manier waarop informatie zich op internet verspreidt, proberen oplichters misbruik te maken van mensen door gratis weggeefacties van Bitcoin of andere digitale valuta aan te bieden. Zij vragen dan een klein bedrag om je te registreren, of om wat persoonlijke informatie te verstrekken. Wanneer je dit op een website of op sociale media voorbij ziet komen, meld het dan meteen als frauduleus. Zo voorkom je dat anderen het slachtoffer worden van deze oplichting.

Imitatie

Helaas is het voor oplichters heel gemakkelijk om accounts op sociale media te maken en mensen te imiteren. Vaak wachten ze totdat de persoon die ze willen imiteren iets publiceert. De imitator antwoordt vervolgens met een account dat bijna identiek is aan de originele poster of auteur op dit bericht met een follow-upbericht of een oproep tot actie, zoals een gratis weggeefactie. Hierdoor lijkt het alsof de oorspronkelijke poster van het bericht dit nieuwe bericht plaatst. Als alternatief kunnen imitators ook proberen om dezelfde nepaccounts te gebruiken om anderen via privé of directe berichten te misleiden om mee te doen aan frauduleuze acties. Neem nooit deel aan gratis weggeefacties. Wanneer je een bericht van iemand uit je netwerk ontvangt, kan je het beste eerst goed controleren of het die persoon wel echt is.

Malware

Hackers zijn heel creatief geworden in het vinden van manieren om van mensen te stelen. Zorg er bij het verzenden van Bitcoin voor dat je het adres waarnaar je de Bitcoin verzendt, dubbel of driemaal controleert. Sommige malware-programma’s veranderen Bitcoin-adressen wanneer de gebruiker het adres op zijn of haar klembord kopieert (Ctrl-C), zodat alle Bitcoins onbewust naar het adres van de hacker worden verzonden. Omdat er weinig kans is dat een Bitcoin-transactie terug kan worden gedraaid zodra deze door het netwerk is verwerkt, betekent dit dat wanneer je er te laat achter komt je je Bitcoins kwijt bent. Het is een goed idee om super voorzichtig te zijn met programma’s beheerrechten te geven op je apparaten. Een up-to-date virusscanner kan ook helpen, maar is niet waterdicht.

Iemand in het echt ontmoeten

Wanneer je lokaal Bitcoin koopt of verkoopt, kan een tegenpartij je vragen om persoonlijk te ontmoeten om de transactie uit te voeren. Als het geen vertrouwde partij is die je al kent, is dit zeer risicovol. Zo’n ontmoeting kan ertoe leiden dat je beroofd wordt of gewond raakt. Oplichters geven vaak ook nepgeld in ruil voor de Bitcoin. Overweeg een peer-to-peer platform te gebruiken om de transactie uit te voeren, in plaats van elkaar in het echt te ontmoeten.

Geldtransferfraude

Reageer niet op e-mails of inkomende berichten van vreemden met de mededeling dat ze hulp nodig hebben met het versturen van geld, waarna je in ruil voor je diensten een deel van het geld zou krijgen.

Phishing e-mails

Pas op voor e-mails waarin wordt beweerd dat ze afkomstig zijn van services die je gebruikt. Denk dan aan e-mails waarin wordt gevraagd om je wachtwoord van je account opnieuw in te stellen. Het kan erg moeilijk zijn om het verschil tussen een nepmail en een legitiem bericht van de service die je gebruikt te herkennen. Overweeg bij twijfel het e-mailadres te controleren. Check bijvoorbeeld het e-mailadres dat het echte bedrijf gebruikt door naar de website te gaan, of bel ze op.

Phishing websites

Phishing-websites gaan vaak hand in hand met phishing-e-mails. Phishing-e-mails kunnen linken naar een replica-website die is ontworpen om inloggegevens te stelen of om er te vragen malware te installeren. Installeer geen software of log niet in op een website tenzij je er 100% zeker van bent dat het geen nepwebsite is. Phishing-websites kunnen ook worden weergegeven als gesponsorde resultaten van zoekmachines of in app stores. Wees op je hoede dat je geen nep-app downloadt of op een gesponsorde link naar een nep-website klikt.

Ponzi-schema’s

Ga niet in op aanbiedingen van een of meer mensen die je heel veel rendement garanderen in ruil voor een aanbetaling. Dit staat bekend als een ponzi-schema, waarbij het geld van nieuwe investeerder wordt gebruikt om eerdere investeerders te betalen. Het eindresultaat is meestal dat veel mensen veel geld verliezen.

Weggeefacties met prijzen

Net als bij gratis weggeefacties, worden mensen met prijzen misleid om actie te ondernemen of informatie over zichzelf te verstrekken. Na verstrekken van een naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer zou je bijvoorbeeld een prijs kunnen winnen. Hierdoor kan een hacker proberen de informatie te gebruiken om toegang te krijgen tot accounts en je te imiteren.

Pump en dumps

Vertrouw nooit mensen die je ertoe verleiden te investeren, omdat ze beweren te weten wat de toekomstige bitcoin-prijs zal zijn. In een pump- en dumpschema probeert een persoon (of personen) de prijs kunstmatig op te drijven (pumpen), zodat ze hun Bitcoin met winst kunnen verkopen (dumpen).

Piramidespellen

Een piramidespel belooft winsten aan deelnemers op basis van het aantal mensen dat ze uitnodigen om deel te nemen. Hierdoor kan het schema viral gaan en snel groeien, maar het resulteert meestal niet in een winst voor nieuwe leden en/of de genodigden. Nodig nooit je persoonlijke netwerk uit als wordt beloofd dat dit jouw winsten zal vergroten. Dit is een duidelijk signaal dat het om een piramidespel gaat.

Ransomware

Dit is een type malware dat de toegang tot een apparaat gedeeltelijk of volledig blokkeert, tenzij je een losgeld betaalt in de vorm van Bitcoin. Het beste is om het advies van een betrouwbare computerprofessional te raadplegen om de software van je computer te verwijderen, in plaats van het losgeld te betalen. Wees voorzichtig met de programma’s die je op je apparaten installeert, vooral programma’s die beheerrechten willen hebben.

Scam coins

Wees voorzichtig met het investeren in alternatieve coins (altcoins). Soms kan het om oplichters gaan die gebruikers ertoe aanzetten om te investeren via een private sale of met kortingen op de voorverkoop. Dit soort coins kunnen een mooie website hebben en/of beschikken over een grote community om FOMO (fear of missing out) te creëren. Dit helpt oplichters om de prijs van hun coin te pumpen en daarna te dumpen. Scam coins zonder grote communities kunnen airdrops uitvoeren – dit is het aanbieden van gratis coins (of tokens) aan mensen in ruil voor deelname aan hun community. Dit stelt scam coins in staat om hun initiatieven met opgeblazen tractiestatistieken te presenteren om beleggers het gevoel te geven dat ze hun kans missen als ze niet nu meedoen. Scam coins kunnen ook het woord Bitcoin gebruiken in een poging mensen te misleiden of te laten denken dat er een legitieme relatie tussen de scam coin en Bitcoin bestaat.

Heeft u het antwoord gevonden?